Cara Nak Buat Tapai Pulut Yang Manis

Basuh beras pulut kemudian sejatkan dalam penapis. Lepas bunyi beep putar tombol ke steam dan biarkan wap keluar.


Tapai Pulut Manis Leting Kalau Betul Cara Buatnya Elok Ragi Yang Diguna Pasti Menjadi Keluarga

Saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus.

. Bahannya 1kg beras pulut dan sebiji ragi. Taburkan ragi diatas pulut yang betul-betul dah sejuk. 1Basuh beras pulut hingga betul-betul bersih dan rendam selama 2 jam.

4Kukus semula pulut tadi dalam 10minsehingga naik wap. Air disukat mengikut paras pulut. 3Setelah itu tutup api dan alihkan pulut kedalam bekas atau dulang yang besarBiarkan pulut betul-betul sejukBiasanya saya biarkan dalam 1 jam.

1Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam. Cara-cara untuk membuatnya. Resipi Dan Cara Membuat.

Selepas dikukus masukkan dalam bekasbesen tuk diuli. 2 Selepas pulut siap dimasak ratakan di atas dulang. 1 Masak pulut terlebih dahulu.

Gunakan air panas untuk masak beras tersebut. Ragi memainkan peranan penting untuk buat tapai. IKLAN 3Siramkan pulut yang telah dikukus dgn 3cawan air sambil kaup balik.

Jadi pilihlah ragi yang biasa kita guna yang menghasilkan tapai yang manis. 2Kukus periuk didalam periuk kukusansebelum itu pastikan air di periuk mendidih terlebih dahuluKukus selama 20 minit dan balikkan pulut untuk memastikan ia masak sekataKukus selama 20 minit lagi. Saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus 4Kukus semula pulut tadi dalam 10minsehingga naik wap.

Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minima 2 jam. Sy xalihkan pulut kedalam bekas sy siramkan air trus dr pngukus 4Kukus semula pulut tadi dalam 10minsehingga naik wap. 2-Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min.

5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Sy xalihkan pulut kedalam bekas sy siramkan air trus dr pngukus 4-Kukus semula pulut tadi dalam 10minsehingga naik wap. Tapai pulut ni rasanya manis dan agak tajam baunya bagi sesiapa yang tak biasa makan.

1-Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam. Ragi yang nak digunakan pun kenalah elok. 2Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min.

Pulut selalunya dikukus terlebih dahulu dan dicampur ragi untuk menapai. 2Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min. Masukkan ke dalam periuk noxxa dan masukkan air atas paras beras sikit.

Kukus semula pulut tadi dalam 10 minitsehingga naik wap. Tuli san warna merah tue cara yg aku gunakan la untuk wat tapai nie. Setelah masak sejukkan atas talam.

Nak mudahkan kerja semasa nak ratakan ragi di permukaan pulut aku sagatkan ragi tue guna penapis teh. Tutup dan putar tombol ke pressure kemudian tekan HP 8 minit dan tekan button On. Proses penapaian tu lah yang membuat pulut dalam tapai menjadi matang masak dan lembut.

Kukus semula pulut tadi dalam 10min atau sehingga naik wap. 3-Siramkan pulut yang telah dikukus dgn 3cawan air sambil kaup balik. Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min.

IKLAN 3Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik. Kukus lagi hingga lembut. Saya gunakan periuk elektrik.

Tak kisah nak tanak atau kukus pun boleh. Saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus. Cara - Cara.

Ini petua dari arwah nenek. 3Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus.

1Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minima 2 jam. Tak perlu letak gula coz ragi nie yang akan buat tapai tue menjadi manispastikan pulut betul2 sejuk baru letak ragiklu tak nanti tapai jadi masam. Basuh beras sehingga iarnya jernih.

Tapai pulut kini disediakan dan dihidangkan pada jamuan tertentu sepanjang tahun sebagai pencuci mulut. Bungkus dalam daun pisang atau bekas yang sesuai. Cuci beras pulut hingga bersih.

1Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minima 2jam. Sukat pulut menggunakan cawan. Kukus untuk kedua kali.

Sepas tu angkat dan letakkan di dalam bekastalam biarkan pulut sejuk. Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minimun 2 jam. Kukus semula pulut tadi dalam 10 minit atau sehingga naik wap.

Cara Penyediaan. Walaupun pada masa dahulu tapai hanya boleh dimakan pada hari raya sahaja namun kini ia telah berubah. 3 Tunggu pulut sehingga sejuk.

Lepas tu masukkan dalam kukusan sekali lagi. Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 minit. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik untuk langkah ini saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus.

Masukkan pulut dalam kukusan bekas pengukus. Nak buat tapai ni pulut kena masak betul-betul. Hancurkan sebiji ragi dan tapis.

Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minimum 2 jam. Cara buat tapai Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minimum 2 jam. Basuh beras pulut yang telah direndam dan tanak seperti kita masak nasi.

Gaul pulut dengan ragi sehingga rata. Kukus sampai keluar wap. Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 minit.

Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 minit. Jika pulut masih keras renjis air hingga rata dan terbalikkan pulut. Rendam seketika lebih kurang ¾ jam.

2Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min. Kalau ditanak dengan air sejuk pulut tidak akan cantik. Bila pulut sudah masak angkat ratakan pulut di dalam dulang dan biarkan sejuk.

Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik. Panaskan periuk kukusan dan kukus pulut hingga benar-benar masak.

Saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus.


Resepi Tapai Pulut Yang Manis Resepi Paling Tip Top Youtube


Tapai Pulut Manis Leting Kalau Betul Cara Buatnya Elok Ragi Yang Diguna Pasti Menjadi Keluarga


Resepi Tapai Pulut Yang Mudah Youtube


Petua Buat Tapai Pulut Manis Tak Masam Makan Sejuk Sejuk Lagi Nikmat Di Tekak Daily Makan

No comments for "Cara Nak Buat Tapai Pulut Yang Manis"